Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

dinsdag 9 april 2024

Dag 4: Berlijn Mitte & naar Potsdam met het kasteel Sans, souci.

Programma voor vrijdag 12 april.
  • Siegessäule
  • Berlijn Mitte met Kurfürstendamm
  • Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche.
  • KaDeWe - Kaufhaus des Westen
  • Potsdam met Kasteel Sans, souci
  • Reichstag
  • Potzdammer Platz
  • Sony Center
Om te starten vandaag, vertrekken we om 08:30 uit het hotel naar het stad midden, het westelijk gedeelte van Berlijn. We rijden dan  langs de 'Overwinningszuil' of  de 'Siegessäule'.

Siegessäule
Deze zuil staat op een groot verkeersknooppunt midden in een park. aanleiding was de overwinning van de Pruisen op de Denen in 1864. Toen de bouw van de zuil was afgerond waren er inmiddels nog meer overwinningen behaald in andere oorlogen. Vanwege deze overwinningen werd op de zuil een bronzen beeld geplaatst.
Siegessäule
Kurfürstendamm.
Onze bestemming voor vandaag is de "Ku'Damm", zoals hij in de volksmondgenoemd wordt. Het is een 3,5 km lange boulevard met prachtige boetieks, shops, hotels, theaters en bars. 
Kurfürstendamm is de grootste winkelboulevard van Berlijn, en is gelegen in de wijk Charlottenburg.
Tijdens de deling van Berlijn in een oostelijk en westelijk deel werd de boulevard het centrum van West-Berlijn.
Op de Kurfürstendamm.
Toen het oude stadscentrum (Mitte) in Oost-Berlijn kwam te liggen, werd dit gebied het hart van West-Berlijn. Na de val van de Muur, veranderde de situatie en richtten veel toeristen zich weer op de wijk Mitte. Maar het hart van de stad klopt nog steeds rond de Kurfürstendamm. Het is een straat met de allure de 'Champs Elysee' te Parijs, of Regent Street in Londen, Fifth Avanue te NY..
Apple heeft een grote winkel op deze Ku'damm.
Op de Kurfürstendamm.
Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche.
De gehavende toren van deze kerk is een symbool van vrede, en van de waanzin van de oorlog. De kerk is één van Berlijns beroemdste monumenten. Van oorsprong is deze kerk uit 1895. In 1943 werd de kerk bij een geallieerd bombardement bijna volledig verwoest. De beschadigd spits van de oude toren is een van Berlijns beroemdste symbolen.
Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche. De beschadigde spits ivan de oude toren is een van Berlijns bekendste symbolen.
De beschadigde kerk herinnert aan de dwaasheid van de oorlog. Het is een metafoor geworden voor de verwoesting van de stad. De kerk staat in het commerciële hart van westelijk Berlijn.
Binnenzicht in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche.
Kaufhaus des Westen - KaDeWe.
In het verlengde van de Kurfürstendamm, in de Tauentzienstrasse, ligt het wereldberoemde KaDeWe. Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m2 verkoopoppervlak en meer dan 380.000 artikelen, meestal van de wat luxueuzere soort. Het is te vergelijken met Harrods in Londen.
KaDeWe in de Tauentzienstrasse in de wijk Schöneberg, is het beroemdste warenhuis ter wereld. 
Maar: het meest recente nieuws ziet het er niet al te best uit. In januari 2024 heeft het bedrijf een insolventie-procedure gestart bij de rechtbank. KaDeWe kampt met hoge huurkosten en de groep die het verhuurt, weigert de huur te verlagen.
Kaufhaus des Westens.
Naar Potsdam
Ten zuidwesten en op korte afstand, 40 km, van Berlijn ligt Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg en een van de interessantste steden van Duitsland. Het was de favoriete stad van de oude Pruisische koningen. Potsdam bezit de charme van een provinciestad, met lage huizen, promenades, oude poorten en vooral het kasteel 'Sans, souci'. 
Kasteel Sanssouci.
Kasteel Sansouci.
Dit rococopaleis heeft een lengte van 97 m en is 12 m hoog. Het wordt ook wel eens het Versailles van Pruisen genoemd. Het kasteel is  gebouwd op een verhoog. Het paleis is beschermd als Werelderfgoed. 
Groep Verhoeven tijdens deze city-trip.
Potsdam is vooral gekend door het 'Verdrag van Potsdam' dat op 2 augustus 1945 werd getekend door de geallieerde  leiders, Churchill, Stalin, Truman. Men legde er de rol van de overwinnaars in de bezettingszones vast en was bepalend voor de toekomst van Duitsland.
Kasteel Sanssouci
Schloss Sanssouci was de zomerresidentie van de Pruisische koning Friedrich der Grosse-Frederik de Grote (Oude Frits). Als kroonprins was hij meer geïnteresseerd in de schone kunsten en in mannen dan in een militaire carrière en een huwelijk. Daarom liet zijn vader hem gevangen nemen en zijn vriend in zijn bijzijn onthoofden. Na deze traumatische gebeurtenis werd Friedrich toch koning. 
Er worden nog steeds aardappelen gelegd op het graf van "Alter Fritz", of Friedrich der Grosse.
Schloss Sanssouci werd mede door hem ontworpen op basis van zijn schetsen. Hij werd in het park begraven naast zijn honden. Op het graf van "Alter Fritz" worden nog steeds aardappelen gelegd! Hij introduceerde de aardappelen bij zijn volk. 
Schloss Sanssouci, gebouwd op een verhoog.
 Bij het terugrijden naar de stad, rijden we in Potsdam nog over de Glienickerbrücke. Deze wordt ook de spionnen brug genoemd. Op deze brug werden er spionnen uitgewisseld. De bekendste was de Amerikaanse piloot Gary Powers die met zijn U-2 was neergehaald boven de USSR.
Na de rondleiding door het slot rijden we terug naar de stad, een 40 km om de avonddiner te nemen. Na onze avonddiner rijden we dan naar het centrum om de Reichstag te bezoeken.

Reichstag.
Van 1884 tot 1894 werd dit gebouwd als parlementsgebouw van het Duitse rijk. Het was bedoeld als symbool van de nationale Duitse eenheid. In 1933 brandde de 'Rijksdag' af. Dit was voor de nazi's aanleiding voor een ware heksenjacht, waarna ze de macht grepen. Nadat het van 1996 tot 1999 omgebouwd werd, kan nu hier het Duitse parlement; de 'Bundestag' hier kan zetelen. We hadden een toegangsslot voor vrijdagavond 19:15 uur. Een imponerende constructie voor de zetel van de democratie. 
Vooraanzicht van het Rijksdaggebouw.
Blikvanger is de glazen koepel. Deze is het nieuwe symbool van Berlijn. De koepel en het dakterras van de Reichstag zijn dagelijks te bezoeken. Reserveren is verplicht en het aantal bezoekers dat toegelaten wordt is beperkt.
Het symbool van de wedergeboorte van Berlijn: de Reichstag. Dit officiële parlementsgebouw heeft brandstichting, revolutie en oorlog overleefd.
Via een oplopende constructie kan men tot boven wandelen.
Binnen in de kopel van de Reichstag.
Koepel van de Reichstag.
Potzdamer Platz
Na het bezoek aan de Reichstag lopen we nog naar de Potzdamer Platz. Dit is het 'nieuwe centrum' van Berlijn. Nadat het plein in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd werd, groeide het in 1992 uit tot de grootste bouwplaats ter wereld, waarin 25 miljard euro werd geïnvesteerd. Tijdens de periode van de muur was dit een kale doodse vlakte. Nu is dat een gigantische levendige plaats. 

Sony Center.
Het meest opvallende gebouwencomplex is het Sony Center. Het complex dat multifunctioneel wordt gebruikt en bestaat uit acht hypermoderne gebouwen die symbool staan voor het nieuwe Berlijn. De plaza is in het hart van het Center is een van de populairste attracties van Berlijn geworden. Alhoewel slechts 25 jaar oud, is er reeds een grondige vernieuwing, die aantoont dat Berlijn een geweldige levendige en dynamische metropool is. In dit gebouw is de naamgever gevestigd, het Europese hoofdkwartier van Sony.
Sony-Center.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten