Naar het historische centrum.
Gisteren stond ons bezoek meer in het teken van de Oost-West verdeling en de muur. Vandaag bezoeken we het historische centrum van Berlijn. We vertrekken aan het hotel om 08:45 uur. Het is een 10 km rijden met de autobus tot in het centrum. Het is een 30 minuten tot de autobus een rustige plaats gevonden heeft om ons te laten uitstappen. De afspraak voor vandaag is dat we om 18:15 uur de autobus zullen terug zien. Het wordt een ganse dag wandelen om het historische centrum te bezoeken.
Gendarmenmarkt.
Het mooiste, en een van de meest bekendste pleinen wordt gekenmerkt door twee identiek lijkende kerken aan weerszijden van het plein. Ze zijn wel degelijk verschillend. De ene werd gebouwd voor de Hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren, de 'Französischer Dom', terwijl de andere voor de protestanten gebouwd werd, de 'Deutscher Dom'. Het plein is vernoemd naar het 'Regiment Gens d'Armes' dat hier zijn kazerne had. Midden op het plein staat een monument van de dichter Friedrich Schiller. Hij schreef de 'Ode An die Freude' waarvan Beethoven er enkele regels van overnam in de 9de symfonie. Deze werd door Herbert Von Karajan gebruikt en door de Raad van Europa als het Europese volkslied aangenomen.
De Französischer Dom aan de 'Gendarmen markt', gebouwd door de verdreven Franse hugenoten. |
Verder naar het enorme complex van de Humboldt universiteit. De naam verwijst naar de oprichter en ook naar Alexander von Humboldt, grondlegger van de fysische geografie. Het is de oudste universiteit van Berlijn.
Humboldt universiteit. |
Hier hebben vele beroemde personen gestudeerd en gewerkt. Karl Marx, Max Planck, Friedrich Engels, Albert Einstein, en nog vele anderen. Aan deze universiteit studeerden of doceerden 29 Nobelprijswinnaars.
'De Alte Bibliothek' van de Humboldt universiteit aan de Bebelplatz. |
Wie begint met het verbranden van boeken, zal later mensen verbranden. (Voorspelling uit 1826) |
Unter den Linden.
Deze laan is één van de bekendste lanen van Berlijn. De poëtische naam van deze laan, die loopt van de Brandenburger Tor tot bij de Berliner Dom, komt van de bomen die langs deze 60 meter boulevard staan. Het is het intellectuele en artistieke hart van Berlijn.
Deze bekendste boulevard van Duitsland is de ader van Berlijn. In de omgeving staan vele symbolen van het oude Berlijn. |
'Unter den Linden' boulevard. |
Berliner Dom.
De in 1894-1905 gebouwde domkerk raakte in de 2de wereldoorlog zwaar beschadigd. Midden de jaren 1990 werd de Dom nauwgezet gerestaureerd. De centrale koepel is 98 m hoog. Het is een van de belangrijkste kerken van Berlijn. De oorspronkelijke Dom, bevatte de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa.
Berliner Dom, gebouwd tussen 1894 en 1905, was de hofkerk van de keizerlijke familie, de Hohenzollerns. |
Met meer dan 7000 pijpen, 4 klavieren en 113 registers is dit het grootste orgel van Duitsland. |
Interieur van de Dom. 1650 zitplaatsen zijn in de dom beschikbaar. |
Als je met een trap naar boven tot in de koepel klimt, wacht je een schitterend uitzicht over de hele stad.
Men moet er wek 270 traptreden tot het uitzichtplatform voor over hebben.
Vanop de koepel heeft men een uitzicht over Berlijn. |
Men kan er een rondje maken, zodat je de stad vanaf alle kanten kunt bewonderen. De Dom ligt ook aan de oever van de rivier de Spree.
Berliner Dom aan de oever van de Spree. |
DDR Museum
In de nabijheid van de Berliner Dom, aan de oever van de Spree bevindt zich het DDR Museum. Het geeft bezoekers een beeld van het alledaags leven in de voormalige DDR. Het maakt duidelijk hoe de geheime politie, de STASI, de burgers van de stad in de gaten hield. Er staat een nagemaakte huiskamer en een glimmende Trabant. Ook komen geboorte, opvoeding, onderwijs, werk, vrije tijd, kunst en wonen in de DDR aan bod.
Wagen van Erich Honnecker. Gewone mensen met een Trabantje, 2-takt motortje. |
Boottocht op de Spree.
Langs de Spree staan er heel wat bezienswaardigheden. Met de Stern&Kreuz maken we een boottocht van een uur over de rivier de Spree.
Boottocht op de Spree. |
Rotes Rathaus.
Dit indrukwekkend gebouw dat aan de zuidkant van de Alexanderplatz staat, is het stadhuis van Berlijn. Het gebouw dankt er zijn naam aan, omdat het opgetrokken is in rode baksteen. Het gebouw is de zetel van de burgemeester en de Berlijnse senaat.
Rotes Rathaus. |
Alexanderplatz met de Fernsehturm.
Dit deel van Berlijn is het historische centrum van de stad. Hier bevindt zich de plek waar in de 13de eeuw het dorp Berlijn ontstond. Oorspronkelijk heette dit plein het 'Ossenplein'. In 1805 kreeg het zijn huidige benaming n.a.v. een bezoek van tsaar Alexander I. De erfenis van Oost-Berlijn is ook sterk aanwezig in de architectuur rond het plein.
Fernsehturm.
De 365 m hoge Fernsehturm is het hoogste gebouw van de stad. Het is vanaf elke plek in de stad te zien. Op de radio- en televisietoren van Riga na, is het de hoogste toren van de EU. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969 en bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Bovenop een met plaatstaal bedekte bol met een uitzichtplatform op 205 meter hoogte. Er is een ook restaurant, en een rood-witte televisieantenne. Op een heldere dag kan men 40 km ver kijken.
Panorama over Berlijn, gezien vanop de Fernsehturm. |
Panorama over Berlijn met het Rotes Rathaus vanop de Fernsehturm. |
Rotes Rathaus. |
365 meter hoge Fernsehturm. Uitkijkbol op 204 meter hoogte. |
We vertrekken, zoals met de autobuschauffeur was afgesproken, om 18:15 terug naar het hotel. Half lamgeslagen of gelopen door het vele slenteren, maar met een uitstekend beeld van het historische centrum van Berlijn. Opgemerkt: aan vele gebouwen, wappert de Oekraïense vlag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten